Dansschool
                Grijsbach
Slow Foxtrot

De Slow Foxtrot (Slow Fox) is een dans die ruim voor de Engelse wals zijn ontstaan heeft gevonden. De dans bestaat uit vele variaties die later al dan niet aangepast zijn opgenomen in de Engelse wals. De dans is een van de natuurlijke dansen, omdat de bewegingen van de dans natuurlijk zijn en getrouw aan de normale gang.

De dans is ontstaan uit de danselementen van de "Rag" en de "Onestep" en bestond aan het einde van de Eerste Wereldoorlog in hoofdzaak uit: walks, threesteps, een langzame walk en een soort spinturn. In de daaropvolgende jaren ontstonden langzaam de passen als wave, spinturn, featherstep, etc. De grondvorm van de Slow Foxtrot zoals hij tot op heden nog wordt gedanst, werd aan het eind van de twintiger jaren vastgelegd. Qua karakter van de bewegingen ziet men lichtheid, en vloeiende en ruim bemeten passen, welke men met een lichte golfbeweging de overgang van de dansfiguren vloeiend tonen.

De Slow Foxtrot is een elegante en gracieuze dans, waarbij het rijzen en dalen op de langzame maten van de muziek centraal staat. De Slow Foxtrot vraagt dan ook een combinatie van gevoel en techniek. Bij de Slow Foxtrot wordt gedanst van de ene naar de andere kant van het lichaam, waardoor de glooiende beweging van deze dans ontstaat. Doordat er geen stops in voorkomen en het rijzen en dalen een essentieel onderdeel is van deze dans, vergt het de nodige oefening om tot een goede uitvoering te komen.

De Slow Foxtrot wordt in de volksmond ook wel eens gewoon Foxtrot genoemd, maar dat is niet terecht. Dit was wel de oorspronkelijke naam voor deze dans, maar die werd in 1924 gewijzigd in Slow Foxtrot toen men deze langzamer is gaan spelen. De sneller gespeelde variant evolueerde in de Quickstep.

Bekende basisfiguren in de Slow Foxtrot zijn o.a. Three Step, Feather Step, Natural Turn.

Muziek

De slowfox wordt nu gedanst op een ritme van 28/30 maten per minuut. Het betreft hier een dans in vierkwartsmaat.

De volgende voorbeelden zijn uitstekende Slow Foxtrotten:

• Frank Sinatra - New York, New York


• Max Bygraves, Dance in the old fashioned way