Dansschool
                Grijsbach
Paso Doble

De Paso Doble is van de Flamenco afgeleid. De dans is nog altijd populair in Spanje, in Frankrijk en in mindere mate in de omringende landen. Bij het horen van de muziek en het zien van de bewegingen denkt men al snel aan een Spaans stierengevecht. Dit is de enige dans waarin de mannelijke helft van het danspaar de hoofdrol speelt. Hij stelt de toreador voor, maar ten onrechte ziet men soms de dame als de stier. Zij speelt een uitdagende rol en wordt in de dans vaak gezien als de Cappa, de rode doek van de stierenvechter. Eigenlijk is dit niet geheel juist. Deze veronderstelling komt namelijk uit een dans, "de Corrida", die veel figuren met de paso Doble gemeen heeft.

Deze dans waarin de choreografie van het stierengevecht werd uitgebeeld, vond zijn oorsprong in Ronda, een plaatsje in Andalusié, waar het hart van de Flamenco in alle dansen klopt. Een Spanjaard, "Salvador", leerde vermoedelijk ergens na de Tweede Wereldoorlog de dans aan een Frans/Engels echtpaar, waardoor de dans, die overigens al in de jaren dertig van de vorige eeuw naar Europa kwam, aan populariteit won.

In de vroegere jaren heette de Paso Doble "Paso Double", hetgeen letterlijk betekent "dubbele pas". Zo´n dubbele pas, komt regelmatig voor in de danspassen is een teken van het temparamentvolle karakter van de dans.

Bij de paso doble is er sprake van een dansrichting. Hier wisselen zijden zich zeer snel en vaak af, maar men danst tegen de klok in. In paso doble bestaat er geen basispas. Er wordt dikwijls op de eerste tel met de voet op de grond gestampt (appél) en dan gaat de figuur verder tot (meestal) 8 tellen of een veelvoud daarvan.

Muziek

De paso doble wordt gedanst op bij de dans behorende muziek met een ritme van 60 tot 62 maten per minuut. De muziek kenmerkt zich door highlights: accenten in de muziek waarop het danspaar een vaste houding aan moet nemen in hun dansprogramma. Zodra de muziek daarna weer doorgaat, kan er weer verder gedanst worden.

De volgende voorbeelden zijn uitstekende Paso Doble´s
• Gran Banda Taurina - España Cañï


• Gran Banda Taurina - El Gato Montes