Dansschool
                Grijsbach




Dansen, Ja natuurlijk!

Stijldansen

Iedereen heeft wel eens een keer gedanst, is het niet ergens op een groot feest dan is het wel als je uit gaat en na een paar pilsjes een beetje gaat staan meewaaien met de muziek. Deze dansvorm is een beetje bewegen op de manier die op dat moment in je op komt. Ook is bijna iedereen wel eens op een bruiloft of jubileum geweest, iets dat officiëler is dan zomaar een avondje uit. Meestal word je dan geacht te kunnen stijldansen.

Veelal staan mensen in het begin negatief over dansen of denkt men zelfs dat stijldansen ouderwets is, maar dit is al lang niet meer zo. Bij dansschool Grijsbach gebruiken wij moderne muziek en vaak muziek uit de hitparades. Natuurlijk zullen sommige dansen iets klassieker getint zijn, maar in de gezellige sfeerverlichte zaal van de Bolderik in Sleeuwijk is dat ook vaak erg leuk.

Dansschool Grijsbach geeft les in twee stijldansgroepen. Het originele / klassieke stijldansen, beter bekend als Ballroom en het Zuid-Amerikaans, beter bekend als Latin. Onder het ballroom valt dus de Quickstep, Tango, Engelse wals, Slow Foxtrot en de Weense wals. Bij het Latin horen de Cha Cha Cha, Samba, Rumba Jive en paso Doble.

Geschiedenis van het dansen

Dansen kent een zeer lange geschiedenis, die terug te voeren is tot in de prehistorie. Maat, ritme en tempo zijn belangrijke elementen van het dansen.
Dansen kan men ook zonder muziek. Bijna iedere cultuur kent zijn eigen dansen. En ook geldt dat door de eeuwen heen steeds andere dansen tot stand kwamen. De eerste theorie over dansen, die op papier bewaard is gebleven, stamt uit de Renaissance.
Dansmeester Domenico Piacenza beschreef rond 1450 verschillende dansen en regels die daarbij gehanteerd moesten worden. Hij behandelde reeds voorzichtig het latere onderscheid tussen ballet en gezelschapsdans. Het klassieke hof ballet ontstond in de zeventiende eeuw in Frankrijk.

In diezelfde eeuw kende Nederland reeds een Koninklijke academie voor Dans, die in 1762 fuseerde met de Koninklijke academie voor Muziek. Met de val van de aristocratie in de achttiende eeuw verplaatsten de gezelschap dansen zich steeds meer van het hof naar openbare balzalen. De ontwikkeling van de muziek heeft steeds een grotere invloed gehad op de ontwikkeling van dansvormen. Zo legde bijvoorbeeld jazz de basiscombinatie tussen ragdansen en blues en ontstond hieruit later weer het revolutionaire Rock 'n Roll.