Dansschool
                Grijsbach




Cha Cha Cha

De originele naam van deze dans, "Cha-Cha-Cha", is klanknabootsing van het geluid van slippers van dansende Cubaanse vrouwen. Later is de naam ingekort tot Cha-Cha. Volgens sommige heeft de dans zich ontwikkeld uit het driedubbele ritme van de Mambo: vijfpassen in vier tellen. Zij vindt haar oorsprong in het Zuid-Amerikaanse Cuba en is een vierkwartsmaat. Enrique Jorrin wordt gezien als "de uitvinder" van deze dans.
In de jaren vijftig werd de dans zeer populair in de danszalen van Amerika. Kort nadat de Mambo werd geïntroduceerd begon dit ritme aan populariteit te winnen. Een ritme dat uiteindelijk meer bekend werd dan alle andere Latin dansen. Pas in 1953 werd de Cha-Cha- Cha in Europa geïntroduceerd, maar was dan ook vanaf die tijd een groot succes bij alle dansliefhebbers.
Deze dans heeft als doel een "kat en muis" spelletje tussen man en vrouw uit te beelden, een vrolijke flirt, en is daarom een vooral zeer speelse en ritmische dans. Hij wordt pittig, of zelfs een beetje lichtzinnig gedanst. De bijbehorende muziek creéert dan ook en vrolijke, zorgloze en brutale sfeer.
De cha-cha-cha heeft een vierkwartsmaat maar met een gesyncopeerd ritme: de vierde tel is gesplitst in twee delen. Die twee samen vormen slechts één kwartmaat. Dit zijn de eerste twee cha's van de cha-cha-cha. Dit wordt geteld als '4-en'. In plaats van de basispas van de mambo "voor-terug-zij" is hier een "voor-terug-zij-sluit-zij" ritme (geteld als: 2-3-4-en-1).
Belangrijk bij deze dans is het strekken van de benen na het zij-sluit-zij waarbij de strekkende houding op de laatste zijwaartse stap ligt. Bij de voorwaartse en achterwaartse passen is het belangrijk dat het gewicht van de ene voet naar de andere voet wordt verplaatst en de voet bij het naar voren en achteren gaan iets naar buiten wordt gedraaid zodat de heup ook naar buiten wordt gedraaid en de heupactie ontstaat die zeer kenmerkend is voor de dans. De voorwaartse en achterwaartse passen moeten "ball-flat" worden gedanst. Bij de chachacha houdt de danser(es) met de voeten zo veel mogelijk contact met de vloer.

Muziek

De muziek waarop de chachacha gedanst wordt, heeft een vierkwarts-maat en kent een snelheid die standaard 30 tot 34 maten per minuut bedraagt. Veel van de moderne popmuziek en discomuziek uit de jaren zeventig en '80 is geschikt om een chachacha op te dansen, wat bijdraagt aan de populariteit van deze dans.

De volgende voorbeelden zijn uitstekende Cha Cha Cha's

• The Common Linnets - Calm After The Storm


• Clouseau - Swentibold